Ruska min tryffel

Usch vilket väder det är, jag trodde det var jul! VART ÄR JULEN? Regn, regn, regn. Några små stunder har det varit lite vitt här på gården, men i övrigt är Värmland en regnig plats den här veckan. Eller, vad vet jag? Jag har ju inte åkt längre än till Munkfors sedan i Fredags! Eller, nu ljög jag igen. Igår var jag ju hela vägen till Molkom! Där firades jul med släkt och det var lika trevligt som vanligt, alla gick varandra på nerverna och gapade och skrek. Vi spelade ett roligt spel, Retro (man skulle kunna så mycket som möjligt om 50-, 60-, 70-, 80- & 90-talen. Gissa hur mycket jag kunde! Ja, spel hör till traditionerna, likaså maten (som, förutom traditionell julmat bland annat innehåller kokt ris samt en grönsaksgryta med curry), de sju sorters kakorna (som iår bara var 5, men vem bryr sig så länge man får Strassburgare? Hur goda som helst!) och att inte förglömma - den årliga vadslagningen! Varje år slår familjerna (släkten, kanske är ett bättre ord. Det är ju ändå några familjer) vad om vad Eurokursen, Dollarkursen, Bensinpriset (95 oktan på OKQ8-macken i Molkom) och Temperaturen i farbrors köksfönster kommer vara nästa år. Javisst, skoj är det och är man grym på att gissa kan man tjäna en tia per vad och person. De'ni!
Jajustja! Jag hade varit i Molkom igår, men annars har jag mest hållt mig på går'n. Och här regnar & blåser det till förbannelse! Blött och kallt och hemskt. Imorgon drar jag dock till Karlstad, julklappscheck på skidkläder ska inlösas och sen blire middag och bio. Familjen ska se på Arn, jag hänger med för att vara social och ha nåt att göra. Dessutom ska vi sitta typ längst fram, hur gärna gör man det när man går på bio? Ja, självklart var det nästan fullt i salongen, så vi tar vad vi får. Men Arn blir det visst i alla fall.
För övrigt har jag utvecklat en ny passion för tryffel. Jag har aldrig riktigt ätit så mycket tryffel förut, men iår har det varit tryffel både här och där och jag vet inte vad som har hänt, men helt plötsligt har jag ätit tryffel som aldrig förr. Och visst är det gott! Så, skaru bju' mig på nå' gott i jul, bju' mig på tryffel!

Annars händer inte så mkt, på lördag ska jag träffa Helle, skoj värre! Jag är jättepepp. Vi ska ha en heldag på stan, hon har presentkort på Gina Tricot och själv har jag fått 1700 kr i julklapp som jag borde spara till att köpa skidor med. Men hur kul är det när man lika gärna kan tulla på fond-pengarna? Javisst, skidor ska inköpas, men jag vet inte var och hur. Förmodligen i Norrland i alla fall - orka släpa! Ja, skidor behövs! Med mindre än en mil till Getberget och med 4 dagar planerade i Vemdalen i Januari, nu eller aldrig, va?På nyår ska jag hänga med Marielle, vad vi ska göra är ännu oklart, men om någon ska ha brakfest med middag och såntdär är vi ju inte de som är de. Självklart tackar vi ja till de flesta inbjudningar!

God fortsättning, gott folk.

Dan före dopparedan

Det är dan före dopparedan och jag är tjock i huvudet, öm på lymfkörteln och i halsen. Jag vet inte om jag är sjuk eller inte, men jag känner mig hemskt utmattad hela tiden.
Ikväll har det fixats och pyntats hemma, det är massafint och jag har fotat, men hemmadatorn pallar inte RAW, så jag kan inte ladda upp några bilder, bah.
Kanske tar någon jpeg sen bara för sakens skull? Jag får se. Eller så försöker jag fixa hem någon nyare version av PS. Jag klarar mig ju inte i 2 veckor utan att kunna bilddagboka!

Imorgon är det julafton och jag är mest trött, men jag är nöjd med de presenter jag ska ge bort, den till mamma är sjukt snygg!
Igår fick jag träffa Marielle, hon är sötast och bäst och jag blev glad! Vi ska dessutom fira nyår tillsammans! :D

Förutom det så är hemma AV och Fränsta PÅ! Eller, Värmland AV och hemma PÅ, ska jag väl säga!

God jul!

Ego-Lena

Ibland vet jag inte riktigt vad jag tycker om Facebook, ibland är det rätt kul att hänga där men för det mesta blir det alldeles för mycket, man tröttnar på allt rätt fort.
Idag såg jag att jag fått ett meddelande, "Lena has 6 new words in her Define Me." Jag hittade bara tre ord, men att det var fyra personer som "nominerat". Det roliga är att orden motsätter sig varandra en hel del. Jag har definierats som genomnsnäll, ambitiös och egotrippad. Dessutom är det två personer som beskrivit mig som egotrippad, det tycker jag är lite lustigt. Det hade varit roligt att veta vilka det är och vad det grundar sig på.

Annars är jag hemma nu, reste hela dagen igår och var i Karlstad vid 2 inatt. Åkte upp till gården idag och har hängt här. Är redan uttråkad.
Dessutom känns det tråkigt att åka från snön & vintern i Norrland för att fira jul. Här är det bara lite sporadiskt vitt (men vitare än i Örebro, Julia). Imorgon ska det julhandlas, sen är julen så nära att det inte är klokt.
Det är över två veckor tills jag ska till Fränsta igen, det känns jättekonstigt & fel och jag vet inte ens vad jag ska göra på nyår, förutom att jag vill tillbringa den med Marielle.
Nu är jag trött och frusen och ute är det -14 grader, kallt som sjutton! Jag saknar Norrland.


:*

Tralala lilla molntuss, kom hit ska du få en puss!

Julstämning

Julstämningen närmar sig, idag är det lucia och det har varit julpyssel ikväll. Mysigt värre! Det är ca 20 minusgrader ute och i alla fall två decimeter snö. Jag & Magnus rullade ner för en backe i snön idag, det var jätteroligt och jag skrattade hur mycket som helst. Sen blev jag yr och när jag tittade upp i himlen snurrade stjärnorna runt, lite som i en tecknad serie! Men skoj var det.
Jag har börjat slå in lite julklappar och de blir hur fina som helst, och så har jag fixat färdigt alla julkort, förutom adresserna. Det fixar jag imorgon och sen ska jag bara köpa frimärken. Härligt!

image20

På kvällarna hänger vi mest i ateljen eller i nåt allrum, pratar, sjunger, spelar gitarr och har allmänt trevligt. Jag gillar Ålsta!

Kd säger 'Fridlys julen'

Kristdemokraten Charlie Reimers vill fridlysa julen, han menar att julen är utrotningshotad och ska idag demonstrera för julens sak. Läs mer här.
Men han tycker inte att skolbarn ska behöva sjunga psalmer varje dag. Vilken befrielse!


Ja, självklart borde man tvinga alla skolelever till kyrkor och självklart ska man tvinga på alla att fira julen! Det borde ju inte finnas någon i Sverige som inte är kristen och som inte firar jul i kristlig anda.

En termin på Ålsta

Snart har det gått en termin här på Ålsta, snart är det jullov och snart ska jag åka härifrån och vara borta i över två veckor. Med julstämningen är det lite sisådär, ibland svämmar den över mig, men för det mesta känner jag faktiskt inte så mycket av den. Jag följde med Julia på hennes projekt i kyrkan o lördags och såg på kröningen av Torps lucia, det var fint och självklart väckte det julstämningen. De senaste dagarna har det snöat mycket och det är också mysigt, vi har pysslat och gjort julkort och jag har fixat lite med mina julklappar, så visst känns det att julen är på väg!

-

Ända sedan jag kommit hit till Fränsta har jag blivit allt mer bekväm i mig själv, jag känner mig bekväm med att vara mig själv när jag är här och det måste jag väl ha alla härliga människor som finns här att tacka för.
Jag har aldrig tidigare i mitt liv känt att jag och mina värderingar är så accepterade som de är här. Och en stor del i det är vad folk tänker på kring mitt val att köpa en så stor andel ekologisk mat. Jag är van att alltid ha blivit ifrågasatt, självklart har jag haft folk runt mig som tycker att ekologiskt är bra och jag har kompisar som stolt kommer och berättar för mig när de köpt något ekologiskt, men det är inte samma sak. Det har alltid funnits något i luften som har gjort att jag har känt mig tvungen att försvara mitt val och folk har frågat varför och tyckt att jag är konstig som köper så mycket ekologiskt. Men nu känner jag inte längre att jag behöver försvara mitt val, när vi handlar tillsammans kan jag säga att jag tycker att vi ska välja det ekologiska alternativet och det är liksom ingen som ifrågasätter det, utan de flesta tycker att det är helt okej (och jag vet att flera här köper ekologisk mat själva också). Om jag får några frågor här så är det mer frågor som "vad gör du om det inte finns några ekologiska bananer? eller om du bara vill ha några få bananer?" (de ekologiska är ju oftast förpackade i klasar). Dessa frågor dyker upp när jag sagt att jag vägrar köpa konventionella bananer, jag svarar att i så fall låter jag bli att köpa bananer och folk accepterar det även om de kanske tycker att det verkar lite jobbigt. Men det är fortfarande ingen som ifrågasätter mitt val och det är faktiskt otroligt skönt att inte behöva försvara sina vardagshandlingar.

Men jag trivs otroligt bra här i många andra avseenden också, som den sociala människa jag är tycker jag till exempel att det är väldigt härligt att alla bor tillsammans och att det alltid finns människor att umgås med. Har man tråkigt behöver man i alla fall inte ha tråkigt själv.
Jag skulle kunna göra den här listan hur lång som helst, men nu är det strax lunch, så mer än såhär blir det faktiskt inte.

Ha det fint!

(Och förresten, hur är vädret hemma? Kommer man kunna tro att det blir en vit jul i Värmland också, eller kommer jag få ångra att jag inte är kvar i Norrland?)

Tillbakablick

Jag hade tänkt att skriva det där omtalade inlägget idag. Det där jag utlovat och som jag vet att i alla fall mamma väntar på. Men så började jag läsa äldre inlägg och insåg hur mycket bättre jag var på att blogga i somras och tidigare. Därför vill jag istället hänvisa till en tidigare blogg som på ett sätt känns ganska aktuell, men som ändå är väldigt inaktuell.

Positivitet och konflikträdsla


Kent blir

Jag har precis köpt två biljetter till Kent i mars, minsann! Skoj värre, men pengarna sinar. Men vad gör det när Julia betalat dem? HÖH.
Nä, men det ska bli skoj, verkligen skoj! Var länge sen jag såg dem nu!

Första advent

När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
då gläds vi åter alla
att fira få advent.

Idag är det första advent, det innebär skyltsöndag på de flesta orter i Sverige, så även i Fränsta. Vi bildjournalister hade en storslagen plan och skulle sälja kalendrar för 2008, vi tryckte upp massor med våra bilder och det var finfint! Men hur många sålde vi? Jag skulle tippa på sisådär tio stycken på tre timmar. Dessutom tog vi mindre betalt än hälften av vad vi tänkt! Så, vi gick ju inte så hemskt mycket plus. Men det var kallt och tråkigt, så det var kanske bra ändå?
Javisst, skyltsöndag i all ära, det är ju mysigt. Men det har töat hemskt mycket idag! Det har snöat konstant i en vecka, men idag slog det om till plusgrader och blev varmare än vid ekvatorn (eller va, nu överdrev jag nog lite?).

Annars då? Jo, idag är det deadline för VK. Det innebär att vi kommer sitta uppe hela natten och redigera, det innebär att vi snart, äntligen, är klara med vad som hållt oss i datasalen sisådär 12 timmar om dygnet. Det känns skönt, faktiskt. Det ska bli roligt att få se hur det blir, härligt att få ett resultat och lön för mödan (på tisdag blir det fest).
Jag har pyntat min adventsljusstake, men den är inte alls så fin som jag vill och inte alls så fin som förra året. Jag har ingen mossa i den iår, dels för att jag inte kan gå ut och plocka någon med tanke på hur mycket vinter det är i Norrland, men även med tanke på att det är förbjudet att ha mossa på internatet. Husmor säger att jag måste ha nåt som inte kan börja brinna, och lydig som jag är gör jag som hon säger. Minsann. Men jag har ju i alla fall en adventsljusstake, det är ju det viktigaste!
Det är fel på elen i Nygård, huset jag bor i, jag har inte haft någon ström i mitt rum sen i fredags. Men jag har tur, mina taklampor fungerar, hos Per, som bor bredvid mig, är det mörkt som natten. Samma sak hos Pernilla, en våning upp. Åsa, däremot, som bor mittemot mig, har både el och taklampor, lucky her! Vårt kylskåp funkar inte heller, och igår upptäckte jag att det var varmt i frysen. Det har dragits förlägningssladdar, så det är kallt där nu igen, men det var tinat i ett dygn eller så. Inte bra, det ledde till att jag tänkte att det var bäst att äta upp all mat innan den blir förstörd. Så idag bjöd jag nästan hela klassen på mat.

Nu ska jag fortsätta jobba innan jag får stryk!
Ha're härligt! (Och vi väntar fortfarande på den utlovade, seriösare, bloggen. Den kommer - ta det som ett hot!)