I wanna be your beast friend















Bild 1. Fula apor i Kampala, de fanns lite överallt, Bild 2. Babianer i Lake Mburo, Bild 3 & 4. Flodhästar i Murchison Falls, Bild 5. En död flodhäst och en hungrig krokodil i Murchison Falls, Bild 6. Giraff i Murchison Falls, Bild 7. Antilop av något slag i Murchison Falls, Bild 8 & 9. Zebror i Lake Mburo, Bild 10. Elefanter i Murchison Falls, Bild 11. Vårtsvin i Lake Mburo, är det inte otroligt komiskt att de har så kort hals att de måste stå på knä för att nå maten? Bild 12, 13 & 14. Gorillor i Bwindi Impenetrable National Park, den lilla på mittenbilden var yngst och endast sex veckor.

Här är en hög av alla de djur vi såg i Uganda, med är dock varken lejon eller bufflar.
Vilken av de ovan skulle du helst ha som din bästa best-vän?

It seems, it seems, that I can't shake those memories, I wonder if you feel the same way too




Jag kunde inte sova inatt, jag drabbades av en sådan otrolig saknad att det gjorde ont i mig. Jag började fundera på möjligheter att åka till Uganda i vår. Det hela kändes ohållbart, dessa tankar kunde inte göra det lättare för mig att sova, så istället flydde jag till böckernas värld.
Femte boken i True Blood-serien, Dead as a doornail, och jag måste säga att jag återigen verkligen gillar dessa böcker. Efter fjärde var jag lite trött på vampyrer och andra omänskliga varelser. Men efter några månaders paus är jag helt inne i det igen, och det var otroligt roligt att hitta kalenderbilden på Eric, för han pratar om att de ska göra en kalender alldeles i slutet på denna bok och att han ska vara januarivampyren. Jag undrar bara vilka vampyrer som posar på de andra månaderna, någon som vet?

Nu vill jag bara springa till närmsta Pocket Shop och köpa nästa!
Någon som läst dem? Vad tycker ni och hur tycker ni de är jämfört med serien?

Lena the snowman



Jag är hos farmor i Karlstad. Igår snöade det som bara den och när jag promenerat hem från krogen (sisådär 15 min, med tanke på vädret) såg jag verkligen ut som en snögubbe! Vit från topp till tå och genomblöt. Underbart med snö, och jag var tvungen att fota eländet innan jag gick och la mig. Imorgon åker jag och bästis-Marielle hem till gården och myser lite. Det är underbart att vi båda är i samma land i mer än två veckor i sträck, jag kan inte minnas när det hände senast!

Julklappar och prioritering









Förra året satsade jag på rimmen, iår satsar jag på inslagningen (nästa år kanske jag satsar på innehållet om mina nära & kära har tur). Jag har alltså ägnat så mycket tid åt inslagningen av mina julklappar att jag skippar julklappsrim helt och hållet. Jag som brukar vara en hejare på sånt! I alla fall, alla paket är inslagna och jag är jättenöjd.

Blödig och bladig


Hur osmickrande den här bilden än är så gör den mig lite extra blödig och bladig.

Och enda fördelen med att dricka öl hemma i fåtöljen jämfört med i en soffa i Centenary park är att den håller sig kall och god mycket länge när jag ställer den i det dragiga fönstret.

Julstök på gården







Vi har gjort julgodis ikväll, då ser det ut såhär. Det förtärs en hel del alkohol, glögg, likör, vin och så vidare och det tillverkas massa fina skapelser. På bild ser ni också Kajsa, som kommer klämma ut mitt första brorsbarn om sisådär ett knappt halvår.
Vi har även varit ute och pulsat i skogen och hämtat julgranar. Jag såg dem aldrig riktigt, mina bröder var ute och såg ut dem när det var ljust, men vi hämtade dem inte förrän det var mörkt och -20°, för att alla skulle kunna vara med. Dock hade jag så mycket kläder och vi traskade så fort att jag inte ens blev särskilt kall!

Jag ramlar runt på ett diskotek och sen ramlar jag ut så vitt jag vet





Jag hamnade i Göteborg igår. Där hittade jag Anna, Pelle, Stefan och Madde. Vi drack kaffe, åt lunch, fikade, åt middag och drack vin. Och så var vi på Liseberg och där drack vi glühwein. Ja, förtärande var nog gårdagens ledord. Nu är jag på väg hem, borde varit hemma redan men tåget stannade för ett möte fem minuter innan Karlstad och blev tio minuter sent vilket resulterade i att jag missade bussen och blev tvungen att spendera tre timmar och vänta på nästa buss. Nu är det bara en timme kvar och jag hänger på Mc Donalds.

I alla fall, jag hade jättetrevligt och skoj i Göteborg, Liseberg var mysigt men helt galet kallt och på Sticky Fingers spelade de riktigt bra musik. Jag var dessutom lycklig över att min första utekväll sen jag kom till Sverige var på ett ställe som stänger fyra och inte två, för att anpassa mig lite till utelivet här hemma så att säga.

Har ni haft en trevlig helg?

When I was feeling down, you made that face you do, there is no one in the world that could replace you

Jag tror inte att jag någonsin tidigare i mitt liv saknat någon på det här sättet.
Och den här låten gör det inte lättare.

Världens konflikter: Uganda



Om någon är intresserad av att veta lite mer om det där konstiga landet borti syd som jag spenderat hela min höst i finns det en eminent chans här & nu. Slå på SVT2 klockan 21.30 ikväll! De har en programserie om konflikter och kvällens avsnitt handlar om Uganda.

Music from Uganda





Ett steg framåt och två tillbaka


Jag firar en kär återförening ikväll, återförening mellan mig, min macbook och min säng. Det var länge sedan vi tre hade en stund tillsammans. Detta firades först med sista avsnittet i andra säsongen av True Blood. Avsnittet innan såg jag i september, innan jag åkte till Uganda. Fortsatt firande innebar en liten återuppväckt crush på Alexander Skarsgård och kolla, såhär snygg är han!

Ja, här ligger jag med min macbook i sängen och dreglar över Alexander Skarsgård som vampyr. Någon som har någon bättre idé på hur man ska spendera en onsdagskväll?

Fashion report: back in Sweden



Jag har inte duschat sen måndag morgon.
Jag har samma (otvättade) tröja på mig som jag reste hem i.
Jag går runt i mjukisbrallor som har stora hål på insidan av låren.

Jag har gått ner mig totalt.

Smoking kills - but not in Uganda?




Pelle tyckte att jag skulle skriva om nattlivet i Kampala, men de enda bilder jag hittar är fulla av cigaretter och med tanke på att vi var ute i genomsnitt kanske tre kvällar i veckan i två månader så är det lite svårt att veta var man ska börja.

Alltså såhärva, ett paket med billiga cigaretter kostar 10 kr, de dyrare kan kosta uppåt 20 kr. En öl kostar oftast runt 10-15 kr på krogen och goda drinkar kan man få för sisådär 40 kr. Det är lätt att dricka en hel del, det är billigt och man har knappast behov av att förfesta innan man går ut. Därför är man ofta ute från sisådär sju-tiden på kvällen och i regel stänger inte ställena förrän de är tomma, vilket ofta är framåt sex på morgonen. Jag kan inte räkna hur många gånger jag varit kvar på uteställen vid sex-tiden och det bara varit tio pers på stället varpå vakterna kommit och sagt att det nog är dags för de få kvarvarande att gå.
Självklart fick vi några favoritställen, jag kan berätta lite mer om de vi hängt på mest.

Fat Boyz - perfekt ställe att börja på med en öl eller två. Ägaren är en galen amerikan på 45 år som önskar han var 25. På veckodagarna kan man få en liten portion gratis pastasallad och på onsdagar har de Ladies Nite, då kan kvinnor köpa Club (godaste ölen) för 7 kr.
Casablanca - ett trevligt ställe med stor trädgård. Ett bra ställe att gå till om man vill att något ska hända, vare sig man vill arrangera det själv eller inte. Vi har varit där på bland annat halloweenparty och "Östafrikas första indiepopparty". Där drack vi vår avskedsöl och där ordnade vi en stor festmiddag.
Kampala Latino Club - hit ska man gå om man vill dricka goda drinkar! Med en cubansk ägarinna, mycket livemusik
och trevliga farbröder som bjuder på drinkar kan man inte misslyckas här. Ett jättetrevligt ställe om man vill sitta i baren och smutta på något gott, eller om man bara vill sitta i en soffa och röka cigarrer och prata.
Bubbles O´Learys - Stället har samma logga som O´Learys vi är vana vid här hemma, men när man pratar om det är det Bubbles som gäller. Är man vit man och sugen på lite naken hud är det hit man ska gå, här flockas hororna runt de rika vitingarna. Man kan ju undra varför vi så ofta gått hit, särskilt med tanke på att de har den dyraste ölen i kvarteret, men jag ursäktar mig alltid med att de spelar så bra musik. Dessutom är vi polare med herr DJ och det gör ju inte saken sämre!
Iguana - "Iguana, always Iguana! We always ends up at Iguana!" Jag undrar hur många gånger de orden kommit ur min mun, varje gång någon frågat på en fredag eller lördag vad som kommer hända samma kväll får han eller hon det svaret. Iguana är mitt absoluta favoritställe i Kampala och vi känner förmodligen hälften av alla som brukar hänga där. Ett stort, svettigt dansgolv och en hel drös med vänner gör att en kväll på Iguana alltid blir en lyckad kväll.


Och om jag ska vara ärlig så rökte jag bra mycket mer i Uganda än jag någonsin gjort.

Vintermorgon hos farmor

Det här är vad jag vaknade till imorse, farmor tände änglaspelet (nej, bilden är inte sned, det är änglaspelet som är skevt, så skyll på farmor!) och bjöd på frukost. Sen gick jag ut i ett snöigt Karlstad. Snön hjälper mig att acceptera lite bättre att jag är i Sverige, men jag kan ju inte påstå att jag direkt gillar det. Men i alla fall, kylan är uthärdlig när det är lite snö också.


How I miss Kampala

Bild 1. Julia & Moses traskar runt i Kampala, Bild 2. Fotboll på Buganda Road, Bild 3. Det där med att bära saker på huvudet kommer nog inte bli min grej, men afrikanska kvinnor är duktiga på det, Bild 4. "You come and we go?" - Boda är livet! Bild 5. Boda är livet, som sagt. Julia på en boda från Kabalagala, på en typisk väg i stan - full med hål, Bild 6. En av alla craft markets, det finns gott om dem i Kampala och de har mycket fina saker.

Like I've lived three months in a dream

Det känns som de senaste tre månaderna varit en dröm, som att jag aldrig lämnat Sverige, som att jag suttit här på den här stolen med den här datorn hela hösten. Som att jag inte varit i Uganda alls. Men åh, vad jag saknar det! Det känns redan så avlägset och jag kan inte förstå att det är fredagkväll och jag sitter hemma och gör ingenting.

Jag är med andra ord hemma igen. Hemma i Sverige efter tre månader i Uganda och jag vet att jag lovade bilder sist, det är anledningen till att jag inte bloggat sen dess - jag har inte haft möjlighet att lägga upp några bilder och jag har inte vågat bryta mit löfte. Men nu är jag hemma, nu skiter jag i alla löften. Jag lovar något nytt istället och det är att ni ska få ett helt gäng ordentliga inlägg om dessa tre månader i Uganda.

Fredag kväll, jag önskar att jag satt på en krog i Kampala, gärna Kampala Latino Club med en god drink eller möjligtvis Fat Boyz med en kall öl och en galet rolig ägare. Jag vill gå till Bubbles och dansa till bra musik och snacka skit om de vita männen och de afrikanska hororna, jag vill gå till Iguana och dansa så svetten rinner. Jag vill ha en blå Dunhill i ena handen och en Club i den andra. Jag vill vara den sista att lämna stället, jag vill festa till sex på morgonen och därefter åka till Buganda Road Flats - till en lägenhet utan vatten och en toa som inte spolats på tre-fyra dagar. Jag vill skråla till "I got a feeling" och känna att tonight's gonna be a good night.