Norrländsk höst

Hösten har aldrig varit så vacker, aldrig har jag sett så många färger.

Hemma finns inte den här kuperade terrängen, hemma är det platt och då ser man inte färgerna på samma sätt, hemma ser man ett gult och ett grönt träd och så är det bra med det, här ser man 15 olika färgskiftningar på en gång. Vackert, måste jag säga.

Idag var vi ute och åkte en sväng runt i bygden & då fick vi se många fina vyer, dock fotade jag inget, så jag nöjer mig med att lägga upp en lite tråkigare bild från häromdagen.


I want to see people


Återigen: jag har inte mycket att blogga om nu för tiden. I helgen var jag i Karlstad, det var trevligt. Annars är jag mest uttråkad, jag tror jag har börjat drabbas av lappsjuka! Jag vill aktivera mig, jag behöver lite liv & rörelse & lite händelser runt mig. Imorgon ska vi i alla fall till fotomuséet i Sundsvall, roligt med omväxling & dessutom innebär det två timmars sovmorgon!

Take me out tonight, because I want to see people and I want to see life.

I söndags träffade jag Stefan när jag hade en timme till övers i Örebro, det var trevligt och bra, fast det kändes bättre då än det gör i efterhand. Men jag är glad att det äntligen blivit av. För inte så länge sedan var jag sjukt besviken på dem (Stefan & Pelle) när vi inte sågs på Way Out West och då blev jag helt övertygad om att det skulle dröja säkert ett år! Men nu blev det av ändå, och det är jag glad för.

I helgen blir det förmodligen fest i Sundsvall, om vi lyckas fixa någon som vill köra oss. Och imorgon ska vi se på hockey på bykrogen. På måndag funderar vi på att åka och se Timrå - Färjestad, så visst händer det saker. Men ändå blir jag sjukt uttråkad så fort jag inte har något att göra. Inte ens internet är roligt längre, jag har tröttnat på att spendera timvis vid internet.

Facebook

Jag fattar seriöst ingenting av facebook, jag har ingen aning om vad jag trycker på, det enda jag vet är att jag bjuder in alla mina vänner till massa saker som jag inte har någon aning om vad de innebär!
Någon som kan ha en facebook-lektion med mig, kanske?


För övrigt är jag i Karlstad, åker "hem" imorgon igen, resa nästan hela dagen och nån timme till övers i Örebro.
Det var trevligt att komma hem & jag har varit effektiv och träffat många människor på bara lite drygt ett dygn. Dock känns det lite (väldigt) konstigt att komma hem till lägenheten som var min för en månad sedan, men nu bor någon annan här, någon annan sover i min säng och jag känner verkligen att jag inkräktar på någon annans område. Nu finns här både en katt & en chinchilla och allt känns väldigt annorlunda mot när jag bodde här.

Demonstration 18 september

Igår var som sagt jag och fyra personer i min klass i Stockholm på demonstration, och eftersom jag fått frågan vad demonstrationen handlade om ska jag härmed försöka svara på detta.

Igår öppnade riksdagen för iår och då bestämde sig ett stort antal fackliga organisationer & politiska föreningar för att demonstrera under parollen Ett år räcker. De hade fått nog och ville visa det, och man hörde slagord som Stoppa borgarna i papperskorgarna & Reinfeldt våra pengar tar, ger till dem som redan har eka längs med Stockholm gator.
Det var intressant & häftigt, men jag vet inte hur mycket mer jag kan berätta om det. Kolla istället på septemberalliandens hemsida, det var de som anordnade demonstrationen.
www.18september.se

Vi var där för att bevaka demonstrationen & gå med lite. Vi tyckte det var intressant, helt enkelt. Och jag hoppas att det är lite svar på vad demonstrationen gick ut på. Annars kommer vi förmodligen lägga ut skoltidningen som vi håller på att göra på klassbloggen och i den finns en artikel om det här.

som aktiv norrlänning (till mamma)

Förra veckan skrev min mor en kommentar i min blogg:
"Om det händer så mycket att du inte hinner sitta så ofta och länge vid datorn är det helt OK. Men om du slutar fundera och tänka känns det inte alls lika bra. Vad tänker du runt fotograferingen? Arrangerade bilder kontra ögonblick i verkligheten? Är kameran ärlig eller kan man ljuga hur mycket som helst? Är det sant att en bild säger mer än tusen ord???"
och här kommer ett officiellt svar, på det, på mitt liv och på lite annat som händer.

Jag vet inte om jag slutat tänka och fundera, men det är inte alls lika mycket som förut. Jag blir sällan lika djup och allvarlig i mina tankegångar och jag är sällan lika åsiktsfull och kritisk som jag brukat vara. Men visst tycker och tänker jag. Jag står självklart fast vid mina åsikter, men jag utvecklar dem inte så mycket. Jag har inte samma behov av att skriva ner tankar, funderingar, värderingar och att diskutera med mig själv. Men samtidigt tänker jag massor, samtidigt har jag massa åsikter, värderingar och tankar runt allt möjligt.
Imorgon ska jag och fyra andra i min klass ta vårt pick och pack och fara till Stockholm. Imorgon öppnar riksdagen för iår och då anordnas en stor demonstration, vi ska delvis delta och delvis bevaka - fota, intervjua, skriva.. Det ska bli intressant och roligt och vi är ganska taggade alla fem. Vi åker efter frukost och är nog tillbaka någon gång imorgon natt, framåt sent skulle jag tro.
I övrigt tar jag upp mitt teaterintresse genom att jag bestämt mig för att ha som projektarbete att följa en teaterförening och någon uppsättning de gör. Jag har hittat en förening i Ånge, bara ett par mil härifrån, och enligt deras hemsida ska de göra någonting i vinter, roligt! Jag ska ringa imorgon och kolla om de är intresserade av att bli fotade.
Det har, självklart, varit mycket med bilder & fotande här och det är väldigt kul. Jag lär mig hela tiden nya saker, nya saker med kameran, i studion, i photoshop och så vidare. Det är roligt och jag är glad och tycker att det är häftigt att man kan göra så otroligt mycket. Som svar till dig, mamma, kan jag säga som så att jag tycker att det är otroligt häftigt hur mycket man kan fixa i datorn även om jag sällan vill manipulera bilder till något annat än vad de egentligen är. Jag tycker att verkligheten är häftig, men ofta är det svårt att fånga den på bild, ofta är det svårt att fånga känslan och det är enklare att få det som man vill ha det när man tar mer arrangerade bilder. Studio är hur kul som helst, det blir snyggt och bra och jag gillar att kunna laborera mycket. Men samtidigt är det mycket häftigare när man lyckas fånga något ur verkligheten och får en grym bild på det. När man fångar ett ögonblick och ögonblicket liksom lever kvar i bilden. Men som sagt, det är sällan man lyckas. Man kan ljuga mycket, om man vill. Man kan alltid vinkla en bild, man kan alltid beskära bort eller lägga till, man kan alltid fixa otroligt mycket - man kan ljuga hur mycket som helst, men man behöver inte. Jag tycker att det är mycket mer intressant att fånga det riktiga, att beskriva och betrakta.
Om en bild säger mer än tusen ord? Jag vet inte, jag tror inte man kan jämföra ord och bild. Jag tycker att ord och bild är två vitt skilda saker, de passar bra ihop men ingen av dem kan ersätta den andra. Som du (och de flesta andra också) vet är jag intresserad av både bild och ord, även om jag är här för fotandets skull. Jag tycker att det är spännande att se hur en bild kan växa, hur en bild kan återge och hur man kan göra som man vill med en bild, och jag tycker att text är otroligt intressant. Jag tycker även att det är stort att sammanfoga dessa två och mixa och matcha, men jag vill inte sätta dem mot varandra, jag vill inte jämföra dem och jag vill absolut inte säga att det ena är bättre än det andra.

Tack för mig, och mamma jag hoppas att jag dämpat din oro om mina tankar.

Bildjournalist

Hej, min klass har skaffat en blogg!
Kolla in den på
bildjournalist.blogg.se

Ompublicering

Jag valde att censurera några rader ur min blogg om Folk i min närhet som jag skrev för en dryg vecka sedan. Det känns lite pinsamt om allt för många i min klass läser det. Förmodligen kommer jag att publicera detta ännu en gång, när vi känner varandra väl och det är en rolig grej att läsa om vad man tyckte om alla alldeles i början. Men för närvarande är detta inget som kommer finnas i min blogg.

Måndag i Fränsta

Som jag skrev i förra inlägget så har mina funderingar och åsikter sinat ut lite, jag har inte så mycket ensamtid och det leder till att jag inte tänker så mycket nu för tiden. Därför blir det inte heller så mycket till bloggar och framför allt är det inte så roligt att skriva om vardagen hela tiden. Jag tycker att det är roligare att skriva om åsikter och tankar, men för att folk inte ska tro att jag dött eller så kommer jag i alla fall se till att göra någon slags uppdatering lite då och då, även om det kanske inte blir så väldigt ofta.

Idag är det måndag och ännu en fotouppgift har lämnats in, den här gången skulle vi ta bilder med olika slutartid och med olika skärpedjup. Det var intressant och blev en del roliga bilder. Vi satt uppe till 2 inatt och jobbade med bilderna, fast jag var inte så effektiv på slutet och egentligen var jag nog färdig typ 00.30.
Tidigare på kvällen testade vi studion och fotade en del där, det var riktigt skoj, faktiskt!

Resten av helgen kan jag ta åt andra hållet - alltså inte baklänges, så jag börjar på fredagen.
Efter lunch på fredagen firade vi Lars som fyller 24 år idag. Vi hade bakat tårta & kladdkaka och muffins som vi bjöd på och alla åt med god aptit. Vi hade även köpt två finfina presenter på Erikshjälpen, en hatt och en väggbonad. Lars blev glad, men inte särskilt överraskad.
Dagen fortsatte med pizza och på kvällen blev det lite fest, vi drack och hade trevligt och sådär, fast det slutade med att jag, Lars & Angelica låg i Angelicas säng och såg på Bang Bang Orangutang som var en väldigt dålig film, faktiskt. Alla tre halvsov genom hela filmen och när den var slut gick jag ner till mig och sov, då var klockan runt 4.

På lördagen vaknade jag först ganska tidigt, vid 8-tiden, och gick upp och duschade. Vi hade bestämt att vi skulle åka till Boda Borg och planen var att åka någon gång vid 10-11 eller så. Efter duschen somnade jag om och vaknade någon gång runt 11. Lite senare letade jag reda på folk, en del var rätt bakis men de flesta var nog mest trötta och sådär. Efter många om och men kom vi i alla fall iväg till Boda Borg och klockan var väl bortåt 14 innan vi var där.
På Boda Borg var jag, Julia & Stefan i samma lag & vi vann - överlägset! Vi fick 11 stämplar och kände oss grymt duktiga, men framför allt hade vi skoj!
När vi kom hem igen åt vi tacos tillsammans och sen utbröt stort rabalder när det var fel på skolans Boxer - skandal, vi kunde inte se på fotbollen, Sverige - Danmark. Det resulterade i att folk satte sig med en radio och stirrade i väggen, fast de flesta drack nog en del alkohol också. Själv var jag nykter eftersom jag lovat fyra tjejer att skjutsa dem till Sundsvall för de skulle gå på krogen. Jag hängde med dem på krogen, men krogen är ju aldrig lika rolig nykter. Jag hade väl så trevligt man kan ha när man är nykter och knappt känner dem man är där med. Vi var på O'Learys och där är det 21-årsgräns men det var rätt lätt för Helene att snacka in mig också.
Från Sundsvall kom vi inte förrän klockan var näsrmare 4, efter massa tjafs och en hel del mat på Max, så vi var inte hemma i Fränsta förrän bortåt 5-tiden. Jag var trött och somnade som en stock, väcktes av telefonen och i luren fanns mamma. När vi pratat färdigt somnade jag om ganska fort och helt plötsligt var klockan 14! Sen hände väl inte så mycket innan jag kom igång med fotande framåt kvällen.


Idag är det måndag, vi har fått ännu en ny uppgift och vi har börjat diskutera skoltidningen som vi ska göra. Jag har fått lite idéer till mitt projekt, men jag vet inte säkert än, en del saker kan behöva kollas upp.
Nu ska det bli lite tid i studion igen och ikväll står vandring på getbergetpå schemat, men jag vet faktiskt inte om jag pallar det. Jag har ont i magen, har bara sovit kanske drygt 3 timmar inatt och det regnar!

Det var allt för idag, tack för mig & ha det fint!

Allmänbildning

Jag har inte längre så mycket intressanta saker att skriva om, jag har för mycket för mig för att hinna fundera på bloggämnen och hinna reflektera på saker runt mig. Jag tänker för lite, helt enkelt.

Varje vecka ska en i klassen ta fram 10 frågor om den gågna nyhetsveckan, varav tre frågor ska vara lokala. Vi hade de första tio frågorna idag, jag kunde 2! Jag har alltid ansett mig som ganska allmänbildad och tyckt att jag hänger med rätt bra i vad som händer och sådär, men idag var jag kass. Några timmar senare hade vi samhällskunskap och även där ett antal frågor som vi skulle svara på, det var lite varierade frågor och jag kunde pinsamt få av dem också. Igår hade vi ett litet test på svenskan och det var samma sak där! Jag undrar vart min allmänbildning tagit vägen, jag undrar vart hela min kunskapsbank tagit vägen. Eller är det bara så att jag haft korkade människor runt mig att jämföra mig med tidigare? Eller är det den här skolan som är svår? Jag vet inte, men jag vet att de senaste dagarna har gjort att jag har lägre tankar om min allmänbildning än jag haft tidigare!

Ikväll har vi spelat poker, jag vann inte. Tvärtom, jag förlorade. Men det var skoj ändå och eftersom jag bara spelat poker en gång tidigare och det var på fyllan kändes det rätt bra, särskilt eftersom jag ledde en stund.
Igår var vi på vattensport, jag åkte vattenskidor för första gången i mitt liv och det gick sjukt dåligt. Jag stod nog inte upp på dem en enda gång (fast en gång var jag faktiskt på god väg). Dessutom blev det spagat varje gång jag ramlade och mina lår blev ordentligt sträckta - ajaj, träningsvärk! Min vad sträckte jag ordentligt och det känns ungefär som efter man fått sendrag.
Men som sagt, skoj var det!

I helgen lutar det åt att jag dissar Håkan & Stockholm - tåget är alldeles för dyrt! Istället blir det Boda Borg i Torpshammar, jajjemän!

Tack & god natt.

Fotouppgift nummer 2

Här kommer mina arbeten till fotouppgift nummer 2:

brunsåsdomkraftfläskläppkaukasusslagskott

Folk i min närhet

Nu när det gått en dryg vecka här på Ålsta tänkte jag att det är dags att jag skriver lite om de människor som gjort störst intryck på mig här än så länge. Dels för att ge er läsare en bild av vad jag har för folk runt mig, men även för att det kan vara roligt för mig att läsa senare, när jag känner människorna bättre.

Per - Per är den jag har umgåtts mest med här, han kommer från Skara och bor nu bredvid mig i korridoren. Han är trevlig, har lite konstig humor men är ändå rolig. Per går i min klass och vi har likadana kameror. Vi har börjat kalla Per för Peron och när man ska retas säger man blomman, han har ett efternamn som är en blomma. Igår natt drömde jag om Per.

Simon - Det finns inte många killar som anser sig ha tur om de hittar en tjej som inte rakat sig. Simon skulle kunna leva på det i två veckor om han var en kameraman på friidrotts-VM och kunde zooma in något sådant. Simon är överaktiv så det heter duga, det är han som nästan varje dag hr dragit igång allt sportande här. Vi sportar mycket, spelar fotboll, innebandy, brännboll, badminton, basket... you name it! Simon är alltid glad, skrattar mycket och driver med allt och alla. Han är aldrig trött och passande nog läser han Äventyrsturism. Simon kommer från Norrköping.

Rickard - Rickard kände jag lite innan jag åkte hit, vi hade pratat en hel del på msn. Han är väldigt trevlig och även han är en glad prick med mycket humor. Han är en såndär som tycker om att buttas och peta på folk, och jag är inte sen att hänga på. Jag & Rickard puttar runt på varandra hela tiden. Han går i min klass & kommer från Frövi, utanför Örebro. Rickard är väldigt bra att ha om man är sugen på att åka hem, han har bil och vill gärna åka hem så ofta som möjligt och tar gärna med så många som möjligt så man kan dela på bensinpengarna. Rickard är min närmsta granne i klassrummet, så vi slår ofta våra kloka huvuden ihop.

Anna - Anna går i min klass, hon kommer från Kramfors och läste media på gymnasiet. Hon är lika gammal som jag och riktigt trevlig. Hon bangar sällan en fest och är alltid med på det mesta.I veckan fick vi en uppgift och en del av den bestod av ett foto med rubriken punk, Anna har flest piercingar i klassen, svart hår & använder palestinasjal - självklart blev hon ett populärt motiv för detta ändamål. Anna har en humor som till stor del består av att skämta med andra människor, om dem eller deras saker.

Stefan - Den äldre hälften av bröderna i klassen. Stefan är en glad & rolig grabb som är den enda i klassen som läst på folkhögskola tidigare. Han kommer någonstans en bit norrifrån, jag vet inte exakt vart. Tillsammans med sin yngre bror skrattar han otroligt mycket, de är väldigt lika men ändå mer lika till sättet än till utseendet. Det märks att de känner varandra väl & har precis samma humor. Stefan är snabb på att hänga med på lektionerna, så om man missat något är det bara att fråga honom, eftersom även han sitter nere i samma hörna som mig.

Thomas - Stefans yngre bror. Thomas är på måga sätt lik Stefan, de är roliga på samma sätt, de är lika i tycke och smak och båda är grabbar som man trivs i sällskap med. Thomas är lika gammal som mig och gick i samma klass som Anna på gymnasiet. Thomas har Mississippi kan vänta som ringsignal på sin mobil, det kan man ju tro anses som ett plus hos mig.

Julia - Julia går i min klass och kommer från Örebro. Hon har rött hår och är väldigt söt. Julia är väldigt trevlig och jag kan känna någon slags samhörighet med henne trots att jag inte alls känner henne särskilt väl. Julia är en av få som vill flytta från en stuga till en korridor, något vi andra (särskilt vi som bor i korridor) har lite svårt att förstå. Julia är glad och trevlig och är nog den enda i klassen som röker, men hon är fast besluten att hon kan sluta närhelst hon vill.

Tommy - Tommy går i min klass och är från Stockholm. Han lyssnar på Dropkick Murphys och Flogging Molly, han hejar på Bajen i fotboll och har skolans största DVD-bibliotek. Tommy är en sån som man lyssnar på när han säger något, man tror att han vet vad han pratar om. Tommy är nog en av de trevligaste & vänligaste människor jag träffat, han är positiv jämt och väldigt lätt att ha att göra med.

Ola - Ola är en gänglig kille från någonstans i Dalarna, han gick här förra året och har många konstigheter för sig. Ola blir alltid fullast på alla festar och säger massa korkade saker hela tiden. Ola ser på tv-program som Stygga flickors klubb och är polare med killen som är bygdens tränare i Judo, Judo-Jörgen (som egentligen heter Roger).