Murchison Falls


Bild 1. Safaribrudar, Bild 2. Giraff, vilket ståtligt djur alltså, Bild 3. Det är ett lejon där, jag lovar! Bild 4. Murchison Falls - fallet är där bakom någonstans, Bild 5. Regnbåge uppifrån fallet.

Murchison Falls är Ugandas största nationalpark, vi spenderade några dagar där tidigare i veckan, såg massa fina djur, var på riktig safari där man sitter på taket nivet. Vi åkte på en båttur och såg på fallet och vi var på en promenad till toppen av fallet. Murchison Falls är Afrikas mäktigaste vattenfall, över 300 kubikmeter strömmar genom det varje sekund! Riktigt häftigt, måste jag säga.

Nu är vi tillbaka i Kampala igen, igår blev vi av med telefonen, vilken jävla otur vi har alltså! Sluta stjäla av oss, så blir vi lyckliga!

pickpocked, sober & heading for safari

Igår blev vi rånade, båda plånböckerna är borta, men som tur var hade vi bara pengar och körkort i dem.
Idag är första dagen sen måndagen för två veckor sedan som jag inte druckit någon alkohol.
Imorgon åker vi på safari till Murchison Falls, tillbaka i Kampala på onsdag kväll.

Oh Uganda! May God uphold thee, we lay our future in thy hand


Jag måste erkänna att jag är galet trött på alla dessa bilder från skolan, så förmodligen blir det annat nästa gång. Här är i alla fall ett gäng bilder på några söta barn.

Vi har lämnat skolan nu, efter en månad i Masaka har vi åkt vidare till Kampala, Ugandas huvudstad. Det är skönt med lite civilisation, att hänga med andra som är ute och reser och sådär. Vi bor på ett backpackerhotell där det är en himla massa folk och jag kan lova att baren på det här stället går bra. Om man jämför tiden i Masaka med de senaste två dagarna så är det otroliga kontraster, vi har druckit fler öl på två dagar än vi gjort senaste månaden. Vi hänger med ett gäng britter, några kanadensare och lite löst folk, knappt några kände varandra innan, men det är otroligt trevligt!
Dock måste jag säga att det känns lite som att vara på festival, helt plötsligt är jag sjutton igen och tillbaka på Hultsfred. Med massa tält överallt, pallra sig upp på morgonen och dra på sig första bästa för att gå på toa, med folk överallt, mer eller mindre fulla vilka tider på dygnet som helst och alla hänger tillsammans utan att känna varandra alls. Ni vet känslan va?

Okej, kort sagt så har vi det riktigt skoj, vi stannar här över helgen och på måndag åker vi antagligen ut till några öar i Victoriasjön.


Rubriken är första raderna i Ugandas nationalsång.

Två månader kvar

Nu återstår två månader av vår vistelse i Uganda, det innebär att vi varit hemifrån i en månad och en tredjedel av tiden. Rätt som det är är det december och vi är på väg hem igen. Jag vill inte tänka på det, men det är oundvikligt. Uganda är fortfarande alldeles underbart, jag trivs finfint även om man ibland blir lite trött på folk som ska ta på en, tjata på en och aldrig låter en vara ifred.

Jag ska inte tråka ut er med allt tjat om hur bra det är här, vill ni läsa om det kan ni kolla några inlägg ner, där står det om vädret ochså för den som är intresserad.
Istället ska jag bjuda er på en kort summering av den tid som gått.


Läskigaste upplevelsen: När vi såg en kobra bredvid vägen, en lärare petade upp den på vägen och stampade huvudet av den, jag sprang därifrån.
Största bedriften: Att få en lärare avskedad från skolan för att han slog en elev.
Roligaste utflykten: Igår åkte vi till en nationalpark, Lake Mburo, där såg vi zebror och vildsvin, gaseller och antiloper och en himla massa apor.
Bästa beslutet: Vi har bestämt oss för att tillsammans stödja två elever som går ut sista klassen på skolan, så de har råd att fortsätta plugga. Vi har i princip valt två killar som vi ska betala för.
Godaste maten: Förmodligen fick vi även den igår, då vi åt på vårt favoritställe för tredje gången. Jag fick i alla fall den godaste kyckling jag ätit hittills i det här landet.
Bästa färdmedlet: Boda Boda (motorcykeltaxi), det är jättehärligt att sitta bak på en motorcykel med vinden fladdrande i håret, hur livsfarligt det än är!


Ssenyange Education Centre
Ssenyange Education Centre är skolan där vi hittills spenderat det mesta av vår tid i Uganda. Skolan har ungefär 500 elever varav runt 300 är föräldralösa. Det är en Primary School, vilket innebär de första sju skolåren plus vad man kan likna vid förskola, det innebär att barnen är mellan fyra och sexton år. Klassrummen (bild 1) ser ut ungefär som i Rädda Barnen-reklamen, minns ni den? Den där man zoomar in ett skotthål framme i svarta tavlan. Varje klass består av sisådär 50 elever och de sitter på trånga bänkar. Vi har spenderat mest tid tillsammans med den äldsta klassen, P7, och de är hur härliga som helst!
Skolgården är ganska stor (bild 2), den rymmer allt från en stor yta där de har samlingar varje dag (samlingarna innebär att de står i raka led, hissar tre olika flaggor, sjunger fyra olika sånger och ber en eller ett par böner) till vattenkan där de hämtar allt vatten till trådar som går kors och tvärs där de hänger upp tvätten till alla olika byggnader såsom toaletter (hål i golvet), klassrummen och sovsalarna.
De har en stor sal, som är som en aula (bild 4 & 5), som de använder bland annat som matsal, kyrka, samlingsplats när hela skolan ska samlas och som provsal (bild 5). De som bor på skolan får också mat där, vilket innebär te vid 10-tiden, lunch och middag. Maten som sereveras består av samma sak varje dag (bild 3 & 4), poscho. Poscho är som en slags gröt gjord på majsmjöl och kasavamjöl (det finns dock lyxigare varianter än just den här kombinationen) som serveras tillsammans med en sås med bönor och vitkål. Vi har ätit med barnen ungefär en gång i veckan, maten är helt okej men man tröttnar fort.
Bild 6 visar en flicka som jag vill hävda är bland de sötaste på skolan. Hon har alltid jättetrasiga kläder och är hemskt blyg, så fort jag ler mot henne springer hon, jag tror inte hon märkte när jag tog den här bilden.
Alla barnen är himla glada och livfulla, man märker att de är tacksamma att få gå på skolan och de har väldigt roligt. Skolan innebär så mycket mer än bara studier för dem, eftersom så många också bor där. De sjunger och dansar hemskt mycket, även utöver "assembly-sångerna" (som består av Ugandas nationalsång, en skol-sång, en sång som är som en nationalsång för kungariket Buganda samt en sång där de hyllar Sveriga) som är en riktig disciplinuppvisning. De spelar också en hel del trummor (bild 7) och det är verkligen maffigt.
På lördagar (med andra ord idag) tvättar de alla kläder (bild 8), det innebär varsin balja vatten och en tvål. Ett evighetsprojekt och lördagar är den absolut tråkigaste dagen att spendera på skolan, så vi skippar det idag.

Skolan drivs, utifrån vad vi förstått det som, uteslutande av svenska pengar, privata välgörare. Kvinnan som håller i trådarna heter Matilda och när hon kom i kontakt med skolan var den bara en bråkdel av vad den är idag, med 19 elever som bodde där och ett antal "dags-elever". Det är även genom henne vi kom i kontakt med skolan och där har varit ganska många svenska volontärer före oss.


Som ni förstår är det här väldigt långt från en svensk skola, men det är väldigt härligt att få uppleva och det känns nästan lite sorligt att vi inte ska vara kvar mer än runt en vecka. Dock vet vi ju att vi kommer komma tillbaka i november, så det känns ändå bra!