Ssenyange Education Centre
Ssenyange Education Centre är skolan där vi hittills spenderat det mesta av vår tid i Uganda. Skolan har ungefär 500 elever varav runt 300 är föräldralösa. Det är en Primary School, vilket innebär de första sju skolåren plus vad man kan likna vid förskola, det innebär att barnen är mellan fyra och sexton år. Klassrummen (bild 1) ser ut ungefär som i Rädda Barnen-reklamen, minns ni den? Den där man zoomar in ett skotthål framme i svarta tavlan. Varje klass består av sisådär 50 elever och de sitter på trånga bänkar. Vi har spenderat mest tid tillsammans med den äldsta klassen, P7, och de är hur härliga som helst!
Skolgården är ganska stor (bild 2), den rymmer allt från en stor yta där de har samlingar varje dag (samlingarna innebär att de står i raka led, hissar tre olika flaggor, sjunger fyra olika sånger och ber en eller ett par böner) till vattenkan där de hämtar allt vatten till trådar som går kors och tvärs där de hänger upp tvätten till alla olika byggnader såsom toaletter (hål i golvet), klassrummen och sovsalarna.
De har en stor sal, som är som en aula (bild 4 & 5), som de använder bland annat som matsal, kyrka, samlingsplats när hela skolan ska samlas och som provsal (bild 5). De som bor på skolan får också mat där, vilket innebär te vid 10-tiden, lunch och middag. Maten som sereveras består av samma sak varje dag (bild 3 & 4), poscho. Poscho är som en slags gröt gjord på majsmjöl och kasavamjöl (det finns dock lyxigare varianter än just den här kombinationen) som serveras tillsammans med en sås med bönor och vitkål. Vi har ätit med barnen ungefär en gång i veckan, maten är helt okej men man tröttnar fort.
Bild 6 visar en flicka som jag vill hävda är bland de sötaste på skolan. Hon har alltid jättetrasiga kläder och är hemskt blyg, så fort jag ler mot henne springer hon, jag tror inte hon märkte när jag tog den här bilden.
Alla barnen är himla glada och livfulla, man märker att de är tacksamma att få gå på skolan och de har väldigt roligt. Skolan innebär så mycket mer än bara studier för dem, eftersom så många också bor där. De sjunger och dansar hemskt mycket, även utöver "assembly-sångerna" (som består av Ugandas nationalsång, en skol-sång, en sång som är som en nationalsång för kungariket Buganda samt en sång där de hyllar Sveriga) som är en riktig disciplinuppvisning. De spelar också en hel del trummor (bild 7) och det är verkligen maffigt.
På lördagar (med andra ord idag) tvättar de alla kläder (bild 8), det innebär varsin balja vatten och en tvål. Ett evighetsprojekt och lördagar är den absolut tråkigaste dagen att spendera på skolan, så vi skippar det idag.

Skolan drivs, utifrån vad vi förstått det som, uteslutande av svenska pengar, privata välgörare. Kvinnan som håller i trådarna heter Matilda och när hon kom i kontakt med skolan var den bara en bråkdel av vad den är idag, med 19 elever som bodde där och ett antal "dags-elever". Det är även genom henne vi kom i kontakt med skolan och där har varit ganska många svenska volontärer före oss.


Som ni förstår är det här väldigt långt från en svensk skola, men det är väldigt härligt att få uppleva och det känns nästan lite sorligt att vi inte ska vara kvar mer än runt en vecka. Dock vet vi ju att vi kommer komma tillbaka i november, så det känns ändå bra!


Kommentarer
Postat av: johanna

åh, vad fina bilder. måste vara riktigt spännande att se hur barnen har det och hur det är i ett land som är långt från vårat eget - både geografiskt och utvecklingsmässigt. jag vill också till afrika! ska minsann dit någon dag.

2009-10-03 @ 15:23:16
Postat av: Kalle

shit vad intressant o spännande, plus att faktiskt få se bilderna....! hoppas du trivs :D

Postat av: den riktiga maria

Bild 1, 5, 7 och 8 var väldigt väldigt fina!Hoppas ni har det bra! Kram

2009-10-03 @ 15:53:01
Postat av: Rosita

Vad fina bilder och vad kul att ni fått uppleva sånt här!

2009-10-03 @ 16:35:02
URL: http://fewlix.blogg.se/
Postat av: Lilla Fröken

Vad intressant det måste vara att få se den där skolan. Är poscho gott då? Den blyga flickan var verkligen söt. Ta hand om dig Lena. Var glad att du slipper ruskvädret som vi har i Sverige idag. :)

2009-10-03 @ 17:08:27
URL: http://ellikaramelli.blogg.se/
Postat av: Mia

måste vara en riktig upplevelse det där!

2009-10-03 @ 19:10:00
URL: http://notapoet.blogg.se/
Postat av: pelle

Det låter som ett riktigt äventyr, Lenin! Förstå vilken annan syn du kommer ha på livet efter det här!

2009-10-04 @ 11:28:14
URL: http://pellespersonliga.se
Postat av: RESESNACK.

För det första, bilderna är verkligen underbara. Medryckande på något vis och man förstår ju hur bra man har det här i Sverige!För det andra, jag hade gärna besökt en skola på det viset också. Även om man ser mycket på TV om hur det är i andra (fattiga) länder så tar man nog inte riktigt in det.

2009-10-04 @ 12:45:17
URL: http://www.res.se/blogg/resesnack
Postat av: valle

Jättefina bilder. Särskilt den på flickan och barnen i klassrummet. Vart planerar ni att åka om en vecka?

2009-10-04 @ 22:29:07
URL: http://kompromiss.blogspot.com
Postat av: Emma says style, love & rock and roll.

ååh så kul att få se mer bilder & längta lite tillbaka till mitt afrika..

2009-10-05 @ 09:01:26
URL: http://emmasays.blogg.se/
Postat av: anna

Ja, det flyter på för mig i sverige :)

men åh, vilka fina bilder lena. afrika-barn är så fina. och vad spännande att se hur det är i deras värld.

kram!

2009-10-05 @ 23:30:19
URL: http://annus.blogg.se/
Postat av: malin

det måste vara fantastiskt, men också ganska svårt att vara där och få uppleva allting där! Underbara bilder.

2009-10-08 @ 19:57:54
URL: http://dumbom.blogg.se/
Postat av: Olle

Tittar på din bilder för sjuttielfte gången. Längtar efter fler!

2009-10-10 @ 09:49:16
Postat av: Tuva

Jag tycker att det är rätt svårt att hitta en bra design till sin blogg - hur har du burit dig åt? Du har ju en riktigt snygg blogg!

2012-03-18 @ 19:01:37
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback