Julefriden som återställs och hur viktigt det är för oss med traditioner

Min familj är galet traditionsenliga när det gäller julen. Jag tänkte att ni skulle få en liten inblick i vårt julfirande.

Det börjar redan flera dagar innan (iår på söndagen) då vi (för det mesta jag, Valdemar, Kolbjörn & Gunne) går ut i skogen och hugger två granar, en till vardera huset.

Sisådär två kvällar innan själva julafton (ja, det var igår kväll) bakar vi julgodis. Det går till som så att vi laddar upp med massa mandelmassa, nougat, nötter, russin, amaretto & cointreau, marmelad-gelekulor och så vidare. Sen får alla göra vad de vill av detta och därefter doppar vi allt i smält blockchoklad. Till detta dricker vi också en ansenlig mängd glögg, det är liksom det som är glöggens kväll i vårt hus. Detta sker alltid hemma hos oss också. 

Dagen innan julafton är det mycket stök, pappa skurar golvet och på kvällen klär vi granen. Vi klär vår och Kari, Gunne & Kolbjörn sin. Vi brukar alltid gå bort till dem och titta på deras, men de ser aldrig vår förrän på själva julafton. Den här dagen äter vi alltid spaghetti & köttfärssås dessutom. Detta tillagat hemma hos oss, av pappa. På kvällen kokar pappa också risgrynsgröten som ska ätas på julaftonsmorgonen.

Julafton börjar runt 8.30 då vi äter gröt, alla (i alla fall jag och möjligtvis Valdemar) springer runt och är rätt hypade, sätter på julmusik på hög volym (även det jag, och företrädesvis Juligen av JustD då det är familjens favoritlåt - den ska alltid spelas när...), Kari, Gunne, Kolbjörn och övriga inblandade (såsom mormor och Kolbjörns farmor, t ex) kommer för att äta julgröt. De inspekterar vår gran och det blri fullt liv, massa folk och mycket gröt. Därefter är det lugnt, mat förbereds hemma hos Kari & Gunne, vi andra (som inte lägger oss i maten mer än när vi blir ombedda) ligger på soffan och läser jultidningar. Detta fortgår tills klockan är runt 14 och det är dags att äta mat. Detta görs också hos Kari & Gunne, där vi hänger större delen av julafton. Vi äter och äter och sen plötsligt ska det ses på Kalle Anka. Mormor somnar först, sen pappa, kanske mamma, Gunne tröttnar, Kari lägger sig på köksgolvet, Kolbjörn och jag leker och bråkar, Valdemar vill se på tv.
Därefter är det dags för julklapparna. Det går till som så att någon utser sig själv till julklappsutdelare (typ jag), och tar ett paket, läser på det och ger det till den det är till. Den öppnar och alla tittar och sen tar vi nästa paket. Eftersom vi är väldigt många brukar det här ta väldigt lång tid, eftersom vi alltid bara öppnar ett paket i taget. Sen kan det hända att man hinner se på Karl-Bertil Jonsson (vi har väl tur om vi är klara med julklapparna tills dess) och sen är alla helt slut och det är ännu mer slut på traditioner för dagen.

På juldagen (fast ibland har det hänt att det varit annansagen) åker vi alltid till min farbror i Molkom, där är farmor, farbröder och annan släkt på pappas sida. Ankomsten firas med fika, sju sorters kakor - där strassburgarna (jag har inte en susning hur det stavas) är den allmänna favoriten. Sen hänger vi, vi spelar spel och folk förbereder maten. Vi, från Torfolk, har alltid med oss ett epsl för året, nytt spel varje år. Sen är det julmat igen, dock inte fullt lika traditionellt, på detta julbord finns både ris och currygryta! Sen är vi trötta och sega, folk sover ett tag. Ibland kanske det händer att vi spelar spel efter maten istället för innan? Jag minns inte så väl.
Dock är den viktigaste traditionen i Molkom den årliga vadslagningen, vi skriver en lista och alla ska gissa på vad Dollarkursen, Eurokursen, Bensinpriset (95 oktan på OKQ8 i Molkom) samt Temperaturen utanför farbrors köksfönster kommer vara året därpå. Vi utser vinnare från året innan (insatsen är att man betalar vad det är värt, är Euron på 11 kr ska den som vinner den vadslagningen få 11 kr från alla andra, fast oftast jämnar vi ut allt till 10 kr per vadslagning) också.

Så, vad tror ni? Vad ska man gissa på? Vad kommer Dollarn & Euron ligga på om ett år? Hur kallt kommer det vara i Molkom? Vad kostar bensinen?

Dock var det nära att julefriden blev störd iår, då mormor inte fick färdtjänst från Karlstad förrän 14! SKANDAL! Det skulle innebära att vi skulle få äta julmat efter Kalle Anka (för vi kan ju inte skippa det) och då blir ju hela dagen alldeles rubbad. Men, tack & lov, Kolbjörn ska ändå skjutsa ner Kajsa till stan, så han tar mormor med sig hem! Julefriden har återställts % allt är frid och fröjd!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Traditioner is the shit!

2008-12-23 @ 15:51:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback